slendeit+386 5918 2362info@zial.si Poslovni prostori: Loka 36, 4290 Tržič
slendeit+386 5918 2362info@zial.si Poslovni prostori: Loka 36, 4290 Tržič
Profesionalni
IZKUŠENA EKIPA
STROKOVNJAKOV
Opremljeni
NA VOLJO SODOBEN
STROJNI PARK
POVPRAŠEVANJE

Ekstrudiranje aluminija

Ekstrudiranje aluminija

Ekstrudiranje je postopek, ki se uporablja za ustvarjanje dolgih predmetov s konstantnim profilom prečnega prereza. Hidravlični cilinder potiska material skozi matrico želenega preseka. Dve glavni prednosti tega postopka pred drugimi proizvodnimi procesi sta sposobnost ustvarjanja zelo zapletenih prerezov. Možna je tudi izdelava profilov z zelo lepo zunanjo površino brez dodatnih obdelav. Ekstrudiranje je lahko neprekinjeno-teoretično lahko proizvajamo neomejeno dolge predmete.
Velikost stroja (preše) določa, kako velik je lahko iztisk. Velikost ekstrudiranja se meri z njegovo najdaljšo dimenzijo prečnega prereza s tako imenovanim prileganjem znotraj omejevalnega kroga.
Najpomembnejši dejavnik, pri postopku iztiskanja, je temperatura. Temperatura je najbolj kritična, saj daje aluminiju želene lastnosti, kot sta trdota in končna obdelava.

Koraki pri postopku iztiskanja aluminija:

  • Material (v palicah) je treba segreti na približno 450-500 °C.
  • Ko palica doseže želeno temperaturo, se prenese na nakladalnik, kjer se na palico in bat doda tanek sloj maziva. Mazivo deluje kot ločilno sredstvo, ki preprečuje, da bi se oba dela zlepila skupaj.
  • Palice se prenesejo v zibelko.
  • Bat pritiska na palico, ki jo nato potiska, dokler ni znotraj vsebnika.
  • Pod pritiskom se palice zmečkajo proti matrici, postajajo krajše in širše, dokler nimajo polnega stika s stenami.
  • Zaradi pritiska, na palico, se mehka kovina začne zlivati skozi odprtino matrice.
  • Iztisnjeni deli se potisnejo iz matrice v vodilno mizo in snemalnik, ki med iztiskanjem vodi kovino navzdol po iztočni mizi. Med potiskanjem se ekstrudiranje ohladi z vrsto ventilatorjev po vsej dolžini hladilne mize.
  • Ko profil doseže želeno dolžino, se ga razreže z žago ali s škarjami.
ekstrudiranje

Kontaktni obrazec